Прилог бр.3 |
Предметна програма од прв, втор и трет циклус на студии |
||||||||||||||
1. |
Наслов на наставниот предмет |
СТРУКТУРА-АКТИВНОСТ РЕЛАЦИИ КАЈ БИОАКТИВНИ МОЛЕКУЛИ |
|||||||||||||
2. |
Код |
ХМ-452 |
|||||||||||||
3. |
Студиска програма |
Сите студиски програми на хемија |
|||||||||||||
4. |
Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) |
Институт за хемија, Природно-математички факултет |
|||||||||||||
5. |
Степен (прв, втор, трет циклус) |
Прв циклус |
|||||||||||||
6. |
Академска година / семестар |
летен |
7. |
Број на ЕКТС кредити |
4 |
||||||||||
8. |
Наставник |
проф. д-р Игор Кузмановски |
|||||||||||||
9. |
Предуслови за запишување на предметот |
Математички методи во хемијата или Статистичка обработка на податоци во хемијата |
|||||||||||||
10. |
Цели на предметната програма (компетенции): Да се запознаат студентите со основите на теоријата на графови, предвидувањето на својствата на супстанците, како и со некои од основните методи за моделирање на релациите помеѓу структурата на супстанците и нивните својства. |
||||||||||||||
11. |
Содржина на предметната програма: Претставување и манипулација со дводимензионални молекулски структури (основи на теоријата на графови, теоријата на графови во хемијата, матрично претставување на графови, инваријанти на хемиски граф, изоморфизам, автоморфизам); Молекулски дескриптори (конституциски дескриптори физикохемиски дескриптори, тополошки индекси, дескриптори базирани на 2Д „отпечатоци од прсти“ на молекулите, тродимензионални дескриптори, анализа на пресметаните дескриптори); Моделирање (моделирање на квантитативна структура-активност релациите (КСАР) со користење на линеарна регресија со повеќе променливи, дизајнирање на КСАР експериментот, регресија на карактеристични вектори, регресија на парцијални најмали квадрати, одбирање на репрезентативно множество на податоци); Виртуелно прегледување на сличноста на својствата на супстанците (визуализација на податоците, групирање на податоците, нелинеарно мапирање, дискриминантна анализа, вештачки невронски мрежи). |
||||||||||||||
12. |
Методи на учење: предавања, вежби |
||||||||||||||
13. |
Вкупен расположив фонд на време |
120 |
|||||||||||||
14. |
Распределба на расположивото време |
2+1+1 (предавања, аудиториски, лабораториски вежби) |
|||||||||||||
15. |
Форми на наставните активности |
15.1. |
Предавања- теоретска настава |
30 часови |
|||||||||||
15.2. |
Вежби (лабораториски, аудиториски), семинари, тимска работа |
30 часови |
|||||||||||||
16. |
Други форми на активности |
16.1. |
Проектни задачи |
15 часови |
|||||||||||
16.2. |
Самостојни задачи |
15 часови |
|||||||||||||
16.3. |
Домашно учење |
30 часови |
|||||||||||||
17. |
Начин на оценување |
||||||||||||||
17.1. |
Тестови |
70 |
|||||||||||||
17.2. |
Семинарска работа/ проект ( презентација: писмена и усна) |
10 |
|||||||||||||
17.3. |
Активност и учество |
20 |
|||||||||||||
18. |
Kритериуми за оценување (бодови/ оценка) |
до 50 бода |
5 (пет) (F) |
||||||||||||
од 51 до 60 бода |
6 (шест) (E) |
||||||||||||||
од 61 до 70 бода |
7 (седум) (D) |
||||||||||||||
од 71 до 80 бода |
8 (осум) (C) |
||||||||||||||
од 81 до 90 бода |
9 (девет) (B) |
||||||||||||||
од 91 до 100 бода |
10 (десет) (A) |
||||||||||||||
19. |
Услов за потпис и полагање на завршен испит |
присуство на предавања и изработени вежби |
|||||||||||||
20. |
Јазик на кој се изведува наставата |
македонски, англиски |
|||||||||||||
21. |
Метод на следење на квалитетот на наставата |
анонимна анкета, разговор со студентите |
|||||||||||||
22.
|
Литература |
||||||||||||||
22.1. |
Задолжителна литература |
||||||||||||||
Ред. бр |
Автор |
Наслов |
Издавач |
Година |
|||||||||||
1. |
Andrew R. Leach, V.J. Gillet |
An Introduction to Chemoinformatics |
Kluwer Academic Publishers |
2003 |
|||||||||||
2. |
Johann Gasteiger, Thomas Engel (eds.) |
Chemoinformatics |
Wiley-WCH, Weinheim |
2003 |
|||||||||||
3. |
|
|
|
|
|||||||||||
22.2. |
Дополнителна литература |
||||||||||||||
Ред. бр |
Автор |
Наслов |
Издавач |
Година |
|||||||||||
1. |
|
|
|
|
|||||||||||
2. |
|
|
|
|
|||||||||||
3. |
|
|
|
|