Вовед во нутриционизам

1.

Наслов на наставниот предмет

ВОВЕД ВО НУТРИЦИОНИЗАМ

2.

Код

HM-351

3.

Студиска програма

Сите студиски програми на хемија

4.

Организатор на студиската програма (единица, институт, катедра, оддел)

Институт за хемија

5.

Степен (прв, втор, трет циклус)

Прв

6.

Академска година/семестар

IV/VII

7.

Број на ЕКТС кредити

4

8.

Наставник

Проф. д-р Јасмина Петреска Станоева

9.

Предуслови за запишување на предметот

Нема

10.

Цели на предметната програма (компетенции):

Запознавање со основите на науката за исхрана и хранливите супстанци (видови хранливи супстанци, нивна достапност, внесување и апсорпција во организмот), механизмите на делување како и со физиолошките и некои социјални и економски аспекти на исхраната. Развивање на генеричките компетенции како: способност за анализа и синтеза, способност за комуникација на мајчин јазик, способност за идентификација и решавање на проблеми, способност за тимска и самостална работа.

11.

Содржина на предметната програма: Поим на нутриционизам. Исхраната и здравјето. Основни компоненти на исхраната. Јаглехидрати. Белковини. Масти. Витамини. Микроелементи. Антиоксиданти. Фитохемикалии. Микробиот (цревна флора) и неговата важност. Инфламација (воспаление) во организмот. Животен циклус –нутриенти во организмот. Начин на исхрана за здрав живот. Ознаки на пакувањата храна и нивното значење. 

12.

Методи на учење:предавања, колоквиуми, една проектна задача

13.

Вкупен расположив фонд на време

120

14.

Распределба на расположивото време

2+1 часови неделно

15.

Форми на наставните активности

15.1.

Предавања- теоретска настава

30 часови

15.2.

Вежби, семинари, тимска работа

15 часови

16.

Други форми на активности

16.1.

Проектни задачи

30 часови

16.2.

Самостојни задачи

15 часови

16.3.

Домашно учење

30 часови

17.

Начин на оценување

17.1.

Тестови

70 бодови

17.2.

Индивидуална работа/ проект (презентација: писмена и усна)

20 бодови

17.3.

Активност и учество

10 бодови

18.

Kритериуми за оценување (бодови/ оценка)

  до 50 бода

5 (пет) (F)

од 51 до 60 бода

6 (шест) (E)

од 61 до 70 бода

7 (седум) (D)

од 71 до 80 бода

8 (осум) (C)

од 81 до 90 бода

9 (девет) (B)

од 91 до 100 бода

10 (десет) (A)

19.

Услов за потпис и полагање на завршен испит

Присуство на предавања и изработени презентации и семинарски

20.

Јазик на кој се изведува наставата

Македонски

21.

Метод на следење на квалитетот на наставата

 

22.

 

Литература

22.1.

Задолжителна литература

Ред. број

Автор

Наслов

Издавач

Година

1.

Јасмина Петреска Станоева, интерна скрипта

Нутриционизам

 

 

2.

Janice L. Thompson, Melinda M. Manore, Melinda M. Manore

The science of nutrition

2nd ed., Pearson Education, Inc., publishing as Pearson Benjamin Cumming

2008

3.

Timothy Carr

Discovering nutrition

Blackwell publishing

2003

4.

D. Bender

Introduction to Nutrition and Metabolism

3rd ed., Taylor & Francis

2002

5.

Ruth A. Roth, MS, RD

 

Nutrition & Diet Therapy

10th ed.,

Delmar, Cengage Learning

 

2011

22.2.

Дополнителна литература

Ред. број

Автор

Наслов

Издавач

Година

1.

Јасмина Петреска Станоева

ppt презентации

 

 

2.

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

    Предметот е вклучен во следните насоки:


    Следни испити од овој предмет:

  • 24 јануари 2024 во 12:00 I декада: Тест. Сите кои планираат да полагаат да се пријават на следниот линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4ihTHWCZkFATBd2EvcCkwXCGlRgvpyLxJZ_epDTkFMA2ktw/viewform, најдоцна до 22.01.2024.
  • 07 февруари 2024 во 12:00 II декада: Тест. Сите кои планираат да полагаат да се пријават на следниот линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf4ihTHWCZkFATBd2EvcCkwXCGlRgvpyLxJZ_epDTkFMA2ktw/viewform, најдоцна до 05.02.2024.
  • 11 април 2024 во 12:00 Испит во априлска сесија. Сите кои планираат да полагаат претходно да се пријават на следниот линк: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf50Wg-pEvQogP-oQivw-vIP6at30y2zR3_4ltTSuneP28HqQ/viewform најдоцна до 10 април до 20.00 часот.

    Материјали

© 2024. Институт за хемија, ПМФ, УКИМ, Скопје.