1. |
Наслов на нaставниот предмет |
БИОТЕХНОЛОГИЈА |
|||||||||||||
2. |
Код |
HM-661 |
|||||||||||||
3. |
Студиска програма |
Применета хемија - аналитичка биохемија |
|||||||||||||
4. |
Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) |
Институт за хемија |
|||||||||||||
5. |
Степен (прв, втор, трет циклус) |
прв |
|||||||||||||
6. |
Академска година/семестар |
III/VI |
7. |
Број на ЕКТС кредити |
4 |
||||||||||
8. |
Наставник |
Проф. д-р Наталија Атанасова-Панчевска |
|||||||||||||
9. |
Предуслови за запишување на предметот |
положен испит по Хемиска микробиологија |
|||||||||||||
10. |
Цели на предметната програма (компетенции): Преку теоретската и практичната настава, студентите ќе стекнат знаење од областа на микробната биотехнологија. Ќе се запознаат со одредени технолошки постапки на континуирани и субмерзни микробни култури кои се користат во биотехнологијата. Притоа детално ќе се проучат природно-ферментираните микробни процеси (конзервирано овошје и зеленчук), индустриските ферментациони процеси (вино, пиво, дестилирани производи), производство на органски киселини, антибиотици, ензими, микробни протеини, биопестициди..... |
||||||||||||||
11. |
Содржина на предметната програма: Вовед во биотехнологијата, Примена на микроорганизми во биотехнологијата, Индустриски суровини и медиуми, Ферментори: градба, опрема, работа со ферментори, Издвојување и прочистување на финални ферментациони продукти, Производство на пиво, Производство на вино и дестилирани пијалоци, Производство на оцет, Антибиотици, ензими и други корисни хемиски соединенија изолирани од фунги, Микробни едноклеточни протеини, Производство на ферментирана хранa, Биотехнологија и заштита на животната средина- Третман (обработка) на отпадни води, Биолошки третман на цврст органски отпад – компостирање |
||||||||||||||
12. |
Методи на учење: Теоретска настава, семинарски трудови, практична настава. |
||||||||||||||
13. |
Вкупен расположив фонд на време |
120 |
|||||||||||||
14. |
Распределба на расположивото време |
2+0+2 часови неделно (предавања, вежби, самостојна работа, проектни задачи, учење дома) |
|||||||||||||
15. |
Форми на наставните активности |
15.1 |
Предавања-теоретска настава |
30 часови |
|||||||||||
15.2 |
Вежби (лабораториски), семинари, тимска работа |
30 часови |
|||||||||||||
16. |
Други форми на активности |
16.1 |
Проектни задачи |
10 часови |
|||||||||||
16.2 |
Самостојни задачи |
10 часови |
|||||||||||||
16.3 |
Домашно учење |
40 часови |
|||||||||||||
17. |
Начин на оценување |
||||||||||||||
17.1. |
Тестови |
70 + 20 = 90 бодови |
|||||||||||||
17.2. |
Семинарска работа/проект (презентација:писмена и усна) |
5 бодови |
|||||||||||||
17.3. |
Активност и учество |
5 бодови |
|||||||||||||
18. |
Критериуми за оценување (бодови/оценка) |
до 50 бода |
5 (пет) (F) |
||||||||||||
од 51 до 60 бода |
6 (шест) (E) |
||||||||||||||
од 61 до 70 бода |
7 (седум) (D) |
||||||||||||||
од 71 до 80 бода |
8 (осум) (C) |
||||||||||||||
од 81 до 90 бода |
9 (девет) (B) |
||||||||||||||
од 91 до 100 бода |
10 (десет) (A) |
||||||||||||||
19. |
Услови за потпис и полагање на завршен испит |
Услов за потпис е редовно следење на практичната настава (изостаноци на максимум 2 вежби) и теоретската настава (потребно е мин присуство на 50% од предавањата). За положување на исптитот и освојување на предвидениот број кредити, неопходно е да се освојат минимум 50, а максимум 100 бода. Испитот не може да се положи доколку не се освои минимумот бодови од секој од колоквиумите за практичен дел и за теоретскиот дел, поединечно. Бодовите од редовноста и од активноста на предавањате не се задолжителни, но учествуваат во пресметувањето. |
|||||||||||||
20. |
Јазик на кој се изведува наставата |
македонски |
|||||||||||||
21 |
Метод на следење на квалитетот на наставата |
Современи методи за следење на теоретска и практична настава. |
|||||||||||||
22. |
Литература |
||||||||||||||
Задолжителна литература |
|||||||||||||||
22.1 |
Ред.бр |
Автор |
Наслов |
Издавач |
Година |
||||||||||
|
Проф. д-р Џоко Кунгуловски Проф. д-р Наталија Атанасова-Панчевска |
Микробна биотехнологија- скрипта |
|
2021 |
|||||||||||
|
Peter F. Stanbury, Allan Whitaker, Stephen J. Hall |
Principles of Fermentation Technology |
Butterworth-Heinemann |
2003 |
|||||||||||
|
Nduka Okafor |
Modern Industrial Microbiology and Biоtechnology |
Science Publishers |
2007 |
|||||||||||
|
|
Brian McNeil & Linda M. Harvey |
Practical Fermentation Technology |
John Wiley & Sons |
2008 |
||||||||||
22.2 |
Дополнителна литература |
||||||||||||||
Ред.број |
Автор |
Наслов |
Издавач |
Година |
|||||||||||
1. |
J. Smith |
Biotechnology |
University press, Cambridge |
2004 |
|||||||||||
2. |
A. Glazer, H. Nikaido |
Микробиолошка биотехнологија |
Просветно дело (превод) |
2011 |