1. |
Наслов на нaставниот предмет |
ЛЕГИСЛАТИВА ЗА ХЕМИЈА НА ЖИВОТНАТА СРЕДИНА И ХРАНА |
||||||||||||||
2. |
Код |
HM-761 |
||||||||||||||
3. |
Студиска програма |
Сите студиски програми на хемија |
||||||||||||||
4. |
Организатор на студиската програма (единица, односно институт, катедра, оддел) |
Природно-математички факултет, Институт за хемија |
||||||||||||||
5. |
Степен (прв, втор, трет циклус) |
Прв |
||||||||||||||
6. |
Академска година/семестар |
IV/VII
|
7. |
Број на ЕКТС кредити |
4 |
|||||||||||
8. |
Наставник |
Проф. д-р Горан Стојковиќ |
||||||||||||||
9. |
Предуслови за запишување на предметот |
Аналитичка хемија II |
||||||||||||||
10. |
Цели на предметната програма (компетенции): Запознавање со законските прописи од областа на заштита на животната средина и безбедноста на храна Овозможување на аналитичарот да се стекне со компетенции за толкување на резултатите од лабораториски анализи во склад со постоечките законски прописи, норми, директиви во Република Македонија или соодветните на Европска Унија или други пазари, а кои се однесуваат на заштита на животната средина и безбедноста на храна. |
|||||||||||||||
11. |
Содржина на предметната програма:
|
|||||||||||||||
12. |
Методи на учење: предавања, аудиториски вежби, семинари |
|||||||||||||||
13. |
Вкупен расположив фонд на време |
120 |
||||||||||||||
14. |
Распределба на расположивото време |
2 часа предавања+1 час вежби неделно |
||||||||||||||
15. |
Форми на наставните активности |
15.1 |
Предавања-теориска настава |
30 часови |
||||||||||||
15.2 |
Вежби (лабораториски, аудиториски), семинари, тимска работа |
15 часови |
||||||||||||||
16. |
Други форми на активности |
16.1 |
Проектни задачи |
15 часови |
||||||||||||
16.2 |
Самостојни задачи |
30 часови |
||||||||||||||
16.3 |
Домашно учење |
30 часови |
||||||||||||||
17. |
Начин на оценување |
|||||||||||||||
17.1. |
Тестови |
70 бодови |
||||||||||||||
17.2. |
Индивидуална работа/проект (презентација:писмена и усна) |
20 бодови |
||||||||||||||
17.3. |
Активност, учество, редовност |
10 бодови |
||||||||||||||
18. |
Критериуми за оценување (бодови/оценка) |
до 50 бода |
5 (пет) (F) |
|||||||||||||
од 51 до 60 бода |
6 (шест) (E) |
|||||||||||||||
од 61 до 70 бода |
7 (седум) (D) |
|||||||||||||||
од 71 до 80 бода |
8 (осум) (C) |
|||||||||||||||
од 81 до 90 бода |
9 (девет) (B) |
|||||||||||||||
од 91 до 100 бода |
10 (десет) (A) |
|||||||||||||||
19. |
Услови за потпис и полагање на завршен испит |
Присуство на предавања и изработени вежби |
||||||||||||||
20. |
Јазик на кој се изведува наставата |
Македонски |
||||||||||||||
21 |
Метод на следење на квалитетот на наставата |
анонимна анкета, разговор со студентите |
||||||||||||||
22. |
Литература |
|||||||||||||||
Задолжителна литература |
||||||||||||||||
22.1 |
Ред.бр |
Автор |
Наслов |
Издавач |
Година |
|||||||||||
1. |
|
Интерна скрипта |
|
|
||||||||||||
2. |
|
Закон за животната средина |
|
2005 |
||||||||||||
3. |
|
ЗАКОН ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНАТА И НА ПРОИЗВОДИТЕ И МАТЕРИЈАЛИТЕ ШТО ДОАЃААТ ВО КОНТАКТ СО ХРАНАТА |
|
2002. |
||||||||||||
22.2 |
Дополнителна литература |
|||||||||||||||
Ред.бр |
Автор |
Наслов |
Издавач |
Година |
||||||||||||
1. |
Горан Стојковиќ |
ЗАКОН ЗА УПРАВУВАЊЕ СО ОТПАДОТ |
|
2017 |
||||||||||||
2. |
|
УПАТСТВО ЗА ПРИМЕНА НА ЗАКОНОТ ЗА БЕЗБЕДНОСТ НА ХРАНА И ПРОИЗВОДИ И МАТЕРИЈАЛИ ШТО ДОАЃААТ ВО КОНТАКТ СО ХРАНА |
|
2005 |
||||||||||||
3. |
European Environment Agency's (EEA) |
Легислатива и директиви |
http://www.eea.europa.eu/ |
|
||||||||||||
4. |
European Food Safety Authority (EFSA) |
Легислатива и директиви |
http://www.efsa.europa.eu/ |
|