Соопштенија

20 јануари 2023

Информативна сесија на МЕД и ДБУ за стипендии за истражувачки престој во Германија

Македонско еколошко друштво во изминатите десетина години активно соработува со Германскатафондација за животна средина (Deutsche Bundesstiftung Umwelt) којашто минатата година прослави 25 години од постоењето на програмата за стажирање во Германија наменета за студенти од земјите од Југоисточна Европа. Студентите својот истражувачки престој може да го поминат во организации,фирми, институти, универзитети во Германија 6 до 12 месеци.

На 23.01.2023 година на платформата ЗУМ од 17ч. ДБУ и МЕД организираат онлајн информативна сесија за условите за стажирање во Германија.
Сесијата може да ја проследите на следниот линк.

Повеќе информации за стипендиите има на следниот линк.


11 јануари 2023

Практичен испит по предметот Органска хемија (за Нутриционизам)

Термини за практичен испит:
18.01.2023 од 10:00 часот 
01.02.2023 од 10:00 часот

Задолжително пријавување на линкот (https://forms.gle/B97G5hAseveKtA6j6), најдоцна два дена пред одржување на испитот.10 јануари 2023

Пристапно предавање на проф. д-р Валентин Мирчески во Македонската академија на науките и уметностите

Од почетокот на универзумот до улогата на секое битие во кусиот миг на неговото постоење како дел од една целина создадена од бесконечен број ентитети кои не можат еден без друг. Низ 40 минутно предавање врамено во насловот „За трите света“, проф. д-р Валентин Мирчески деновиве го одржа пристапното предавање во Македонската академија на науките и уметностите. Мирчески, редовен професор на Институтот за хемија при Природно-математичкиот факултет во Скопје беше избран за член во работниот состав на МАНУ на 20 изборно собрание на Академијата што се одржа лани во март.

Целиот текст е достапен на следниот линк.


13 декември 2022

Натпревар во шах за студенти на УКИМ - 75 години ФЗНХ во Скопје

Почитувани,
по повод 75 години Факултет за земјоделски науки и храна во Скопје, на 15.12.2022 година (четврток) со почеток во 9,00 часот во деканската сала на Факултетот, се планира да се одигра ТУРНИР ВО ШАХ застудентите на УКИМ во Скопје. 

Турнирот се планира да се одигра во два дела:

1. Симултанка против интенац. мајстод Димитар Илиевски, и

2. Натпревар помеѓу факултетски студентски екипи, доколку има доволен број пријавени тимови по факултети. 

За таа цел, доколку имате свои екипи, најдоцна до среда (14.12.2022) до 12 часот пријавете по 2 студенти од Вашиот Факултет, на е-маил bunevskigjoko@gmail.com.

Со почит, 

Проф. д-р Ѓоко Буневски

претседател на комисијата за студентски активности и спорт при ФЗНХ


13 декември 2022

Одбележување на Денот на Природно-математички факултет - Скопје

Почитувани,
Ни претставува особена чест и задоволство да Ве поканиме да присуствувате на свеченостите по повод одбележувањето на
Денот на Природно-математичкиот факултет - Скопје при Универзитетот “ Св. Кирил и Методиј  во Скопје16-ти декември.

12:00 - Промоција на дипломирани студенти од прв циклус во Амфитеатарот на Институт за хемија

14:00 - Амфитеатар „Ордан Печијаре“ (горна зграда)

  • обраќања
  • доделување признанија на пензионирани вработени на ПМФ во 2022 година, за нивниот придонес во работата и развојот на Факултетот
  • промоција на магистри
  • доделување награди на најдобрите дипломирани студенти

Линк до програмата


03 декември 2022

Пофалници за постигнат успех и најдобри студенти по години

Почитувани студенти,

Во рамки на активностите по повод 16-ти Декември патрониот празник на Факултетот, се доделуваат дипломи за дипломираните студенти и пофалници за постигнат успех и најдобри студенти по години (прва, втора и трета).

Критериумите за доделување пофалница се: просек над 8,50 и да бидат положени сите предмети од претходните години заклучно со дополнителната ноемвриска сесија.

Сите студенти кои ги исполнуваат наведените критериуми имаат право да се пријават, најдоцна до 08.12.2022 год.

Заради евалуација и рангирање потребно е да ги доставите своите индекси во Библиотеката на Институтот за хемија (заедно со е-mail адреса за контакт) или уредно скенираните страници од индексот да ги доставите електронски до chemistry@pmf.ukim.mk (со име и презиме и насока во предметот на пораката).

Од Раководител на Институтот за хемија


30 ноември 2022

Отворен ден на УКИМ

Драги матуранти, наши идни студенти,

ОТВОРЕН ДЕН на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје, на 2 декември 2022 со почеток од 11 часот, пред Библиотеката на Институтот за хемија.


23 ноември 2022

Органска хемија (нутриционизам, Институт за биологија)

Усмен испит. Се полага во заеднички термин и просторија со останатите групи на Институтот за хемија. (25ти Ноември (петок), 13-15 часот во амфитеатарот на Институт за хемија).  Потврдете го вашето доаѓање преку е-пошта најдоцна до 24.11 2022 (20:00 часот). 

Проф. д-р Јане Богданов

Ноемвриска сесија (со физичко присуство). - Право на полагање на испит ќе имаат САМО оние студенти кои уредно го имаат пријавено испитот на iknow, а на полагањето ќе носат индекс и хартиена пријава за испит.


21 ноември 2022

Соопштение за полагање испит по Математика II во ноемвриска сесија

Испитот по Математика II (теорија и задачи)  во ноемвриска сесија ќе се одржи на 24.11.2022 (четврток) од 14:00 часот во Амфитеатарот на ИХ.
Студентите се должни да го најават присуството на испитот на мејлот: stefan_mircevski@outlook.com


17 ноември 2022

Повторен оглас за избор на демонстратори за учебната 2022/2023 година


| 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
© 2024. Институт за хемија, ПМФ, УКИМ, Скопје.