Соопштенија

24 април 2023

ОТВОРЕН ДЕН НА УКИМ

Драги матуранти, наши идни студенти,
ОТВОРЕН ДЕН на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје, на 27 април 2023 година со почеток во 10:00, со физичко присуство на секој од факултетите.
Ќе бидат презентирани студиските програми на факултетите, активностите на студентите, центрите за кариера.

Запознајте ги одблиску професорите и студентите, прашајте сè што ве интересира за студиските програми, можностите за стипендирање, слушнете ги искуствата на студентите, нивните активности и вклученост во научноистражувачките проекти, дознајте за можностите за меѓународна размена, за студентскиот живот, за практикантството, за кариерните можности.
Прошетајте низ факултетите на УКИМ, запознајте се со нивните физички капацитети, амфитеатри, лаборатории...

Студирајте на Универзитетот со најдолга традиција во нашата земја!
Учете од најдобрите, студирајте на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје!

Агенда:

10:00 - собирање во холот пред библиотеката на Институт за хемија (прв кат)
10:15 - 10:45 - информации во врска со студиските програми по наставна хемија, применета хемија, аналитичка биохемија, можности за стипендии, пракса, мобилност.....
10:45 - 11:30 - посета на студентски и научноистражувачки лаборатории
11:30 - 12:30 хемиски спектакуларни експерименти

Ве очекуваме!


07 април 2023

Вештачка состојба на умот - изложба на проф. д-р Игор Кузмановски

Во периодот од 07.04 до 21.04.2023, во  холот на првиот кат на Институтот за хемија, ќе бидат изложени слики креирани со вештачки невронски мрежи од страна на проф. д-р Игор Кузмановски.

Дали може вештачката интелигенција може да креира уметнички дела?

Вештачките невронски мрежи (ВНМ) претставуваат серија од алгоритми кои од средината на минатиот век се употребуваат за обработка на податоци, а денес се користат и на полето на развој на вештачка интелигенција. Овие алгоритми може да „научат“ да препознаваат различни облици (тела, сигнали и сл.), како и врските помеѓу нив.
Растечкиот невронски гас (РНГ) претставува ВНМ алгоритам кој, за разлика од повеќето други типови на ВНМ не е употребуван многу ниту на полето на информатиката ниту во хемијата. Алгоритамот за цртање базиран на овој тип на ВНМ е развиен во „КОВИД периодот“ (од 2020 до 2022 година) од страна на проф. д-р Игор Кузмановски.

За прв пат алгоритамот, начинот на кој се генерираат сликите, како и делата кои се изложени на првиот кат на Институтот за хемија беа изложени во GALERIJA KEMIJSKEGA INŠTITUTA, во Љубљана (Словенија) во декември 2022 година.

Скенирањето на QR кодот кој се наоѓа под/над сликата ќе ве одведе на Youtube каде може да го видите најинтересниот дел, односно како вештачката интелигенција ги создаваат сликите. Линк до видеата

30 март 2023

Предавање на проф. д-р Лорна Смит од Универзитетот Оксфорд

Македонската академија на науките и уметностите и Природно - математичкиот факултет во соработка со Балканскиот институт за вера и култура ја имаат честа и задоволството да Ве поканат на предавање на проф. д-р. Лорна Смит од Универзитетот Оксфорд. Ова предавање е во рамките на десеттата по ред „Конекција Оксфорд“.

Тема на предавањето: Protein dynamics and folding: nature's origami

Ден: среда, 5 април
Време: 12:00 часот
Место: Амфитеатарот на МАНУ

симни документ


29 март 2023

Јавен оглас за ангажирање практиканти во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство

Почитувани студенти, 
Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство објавува јавен оглас за ангажирање на 25 практиканти, дипломирани или на завршна година на студии од областа на биотехнички науки, градежништво и водостопанство, правни науки, еконосмки науки и/или природно-математички науки - хемија.

Повеќе информации тука.


23 март 2023

Оглас за практикантство во Алкалоид АД Скопје - Програма за млади таленти

Почитувани студенти,
Фармацевтската компанија Алкалоид АД Скопје распишува оглас за практиканти.

На огласот може да се пријават студенти од VI или VIII семестар од Институтот за хемија.
Рокот за пријавување е 20.03.2023 - 28.03.2023.

Повеќе информации тука.


20 март 2023

Термин за полагање на предметот Македонски јазик во Априлската (дополнителна) сесија во уч.2022/2023 година

 2023 АПРИЛСКА (ДОПОЛНИТЕЛНА)  ИСПИТНА СЕСИЈА ВО   УЧ. 2022/2023 Г.
надворешни професори

МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК
Проф. д-р Симон Саздов -  Филолошки  факултет 
  s.sazdov@yahoo.com 

12 април 2023 г. во 9 часот и 15 минути
во просторијата ТЕМПУС (спроти библиотеката за македонски јазик) на Филолошки факултет „Блаже Конески“.

17.03.2023 г.                                                                                  Од деканатот,


20 март 2023

Програма за млади таленти - Алкалоид АД Скопје

Почитувани студенти,
АЛКАЛОИД АД Скопје организира вебинар – онлајн презентација за практиканство, преку кој ќе се запознаете со можностите за практична работа во АЛКАЛОИД АД Скопје и за перспективите што Ви се отвораат по завршување на практичната работа.
Доколку сте заинтересирани за да го следите вебинарот за практиканство во АЛКАЛОИД АД Скопје, Ве молиме да ги внесете Вашето име и презиме, електронска адреса и образовна институција каде што студирате, во формуларот кој е објавен на следниот линк:
Пријавувањето трае до 20.3.2023 г. до 09:00 часот.


14 март 2023

Соопштение за АПРИЛСКА (дополнителна) испитна сесија во учебната 2022/2023 година

Се известуваат студентите на Природно-мате­ма­­­тич­ки­­от факултет во Скопје дека, априлската (дополнителна) испитна сесија во учебната 2022/2023 г.,  ќе се одвива во периодот од 07.04.2023 г. до 13.04.2023 г.
Право за полагање имаат студентите кои уредно го имаат запишано летниот семестар во учебната 2022/2023 година  и уредно им е заверен зимскиот семестар од учебната 2022/2023 година.
Студентите во априлската испитна сесија ќе може да пријават и полагаат 1 (еден) испит од зимскиот семестар од учебната 2022/2023 година.
Задолжителното електронско пријавување на испитите во 2023 априлската  (дополнителна) испитна сесија ќе се одвива од 17.03.2023 г. до 06.04.2023 г.
Студентот  покрај задолжителното електронско пријавување на испитот, на денот на полагање на испитот треба да носи со себе индекс и пријава за испит (хартија).
Термините за практичен и теоретски дел од испитот во престојната априлската (дополнителна) испитна сесија и просториите во кои ќе се одвиваат испитите ќе бидат објавени најдоцна до 27.03.2023 г. на огласните табли и на веб страните на институтите на ПМФ.

НАПОМЕНА:
Само вонредните и редовните студенти, кои се префрлени по нова студиска програма, при пријавување на секој испит заедно со пријавата за испит треба да достават уплатница за уплатени 200,00 денари за испит, уплатени на жиро-сметката на ПМФ.

сите уплати се вршат на образец ПП50:

- назив и седиште на примач                                  ПМФ – Скопје

- банка на примач                                                    НБРМ

- трансакциска сметка                                             100000000063095

- сметка на буџетски корисник на ПМФ                 1600110804 788 19

- приходна шифра  програма  начин                      723013 - 41 – 2

- цел на дознака                                                       (за полагање испит)

13.03.2023 година                                                              од Деканатот,


02 март 2023

Гостинско предавање од д-р Андреј Ристески на тема: Од алхемија до наука: математички основи на длабоко учење

Ни претставува особена чест и задоволство да ве поканиме на гостинското предавање на д-р Андреј Ристески, визитинг професор на ФИНКИ. Предавањето ќе се оддржи на 2.3.2023 (Четврток) од 17:00. Предавањето ќе биде онлајн на Microsoft Teams, на линкот.
Повеќе информации за предавањето:
Наслов: Од алхемија до наука: математички основи на длабоко учење
Апстракт: Невронските мрежи и длабокото учење (deep learning) се одговорни за огромен напредок во машинско учење во последната деценија во многу области на примена, вклучувајќи процесирање на слики, аудио и текст. Иако нивниот практичен успех е неоспорен, нашето математичко разбирање на тоа кога и зошто се толку успешни е рудиментарно–во голема мера затоа што не можат да бидат анализирани низ класични парадигми на статистика и алгоритамска комплексност. Во ова предавање ќе зборувам за некои од овие мистерии и обидите да ти решиме. Предавањето ќе биде достапно за публика со генерална позадина во информатика и компјутерски науки, и нема да претпостави специјално познавање од областа на длабоко учење.  

Биографија: Андреј Ристески е доцент во одделот за машинско учење во универзитетот Carnegie Mellon. Пред позицијата во Carnegie Mellon, Андреј беше Norbert Wiener Fellow во одделот за применета математика во универзитетот MIT, како и во институтот за Data Science и статистика (IDSS). Андреј има докторат по компјутерски науки од универзитетот Принстон, каде исто дипломира.
Неговата област на истражување се математичките и научни основи на машинско учење и вештачка интелегенција, со особен фокус на длабоко учење и невронски мрежи. Андреј е добитник на Amazon Research Award ("Causal + Deep Out-of-Distribution Learning"), NSF CAREER Award ("Theoretical Foundations of Modern Machine Learning Paradigms: Generative and Out-of-Distribution") и наградата "Најдобар млад научник" во природно-математички и технички науки (во склоп на конкурсот „Успешни млади", доделена од претседателот Стево Пендаровски).

Со почит,
ЦеНИИс - Центарот за напредни интердисциплинарни истражувања
Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје


01 март 2023

ИНСТИТУТОТ ЗА ХЕМИЈА ГИ ОТВОРА ВРАТИТЕ ЗА УЧЕНИЦИ ОД ОСНОВНО И СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ

ДРАГИ УЧЕНИЦИ И НАСТАВНИЦИ,
Запознајте се одблиску со ИНСТИТУТОТ ЗА ХЕМИЈА при Природно-математичкиот факултет, Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје во рамките на ОТВОРЕНИТЕ ДЕНОВИ на Институтот, кои ќе се организираат два пати месечно, во текот на месеците март, април и мај.

Во периодот од 10-13 часот ќе имате можност да се запознаете со нашите физички капацитети, амфитеатар, предавални, научноистражувачки лаборатории, библиотека и читална, минералошка збирка и да присуствувате на лабораториските вежби во студентските лаборатории.

Исто така, Ве покануваме да присуствувате на часовите по хемиско експериментирање!

Прашајте сè што ве интересира за студиските програми по:

  • применета хемија,
  • применета хемија-аналитичка биохемија и
  • наставна хемија.

Запознајте се со можностите за: стипендирање, практикантството, кариерните можности и студентскиот живот. 

Наставниците може да ги пријават своите ученици на следниот линк: https://forms.gle/SXw7K4mcXNzLiJQZ6.

Првиот термин е на 06.03.2023 година со почеток во 10:00 часот.

Ве очекуваме!

Проф. д-р Наташа Ристовска
Раководител на Институтот за хемија


| 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
© 2024. Институт за хемија, ПМФ, УКИМ, Скопје.