Соопштенија

12 Септември 2019

РЕЗУЛТАТИ ОД ПИСМЕН ИСПИТ ПО ПРЕДМЕТОТ ХЕМИЈА

(Машински факултет, насока: eнергетика и екологија)

одржан на 11.09.2019

 

 

Број на индекс

Поени

Оцена

1.

2043

35

5

2. 

2030

2

5

3.

1713

1

5

4.

1741

0

5

5.

2031

0

5

Термин за консултации: петок (13.09.2019) од 10 до 11 часот во кабинет бр. 130.

Професор: Сандра Димитровска-Лазова                                     12.09.2019

23 Август 2019

РАСПОРЕД НА ИСПИТИ (ТЕОРИЈА) ВО СЕПТЕМВРИСКИ ИСПИТЕН РОК

2019

Проф. д-р Валентин Мирчески

Предмети: НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА - Б ниво, ЕЛЕКТРОХЕМИЈА

 

 

 

I декада:

 

 • Устен испит: 5.09.2019 (четврток) со почеток во 12:00 часот во амфитеатарот на Институтот за хемија

 

 

II декада:

 

 • Устен испит: 26.09.2019 (четврток) со почеток во 12 часот во амфитеатарот на Институтот за хемија

 

 

Напомена:

 • Студентите имаат право да полагаат еден вид на испит само во една декада. Појаснување: Возможно е да се полага парцијален испит (пр. задачи) во една декада, а парцијален испит (пр. теорија) во друга декада, но не е возможно еден ист парцијален испит (задачи, или теорија) да се полага двапати, и во едната и во другата декада.
 • Студентите кои имаат положено еден вид парцијален испитот (задачи, или теорија) преку колоквиуми, треба да го полагаат само останатиот дел од испитот (задачи, или теорија) во декада по нивни избор.
 • Студентите кои треба да полагаат и задачи и теорија, најпрво треба да го положат парцијалениот испитот во врска со задачите, а потоа имаат право да полгаат теорија. Обратната ситуација не е дозволена (прво теорија, а потоа задачи). 

23 Август 2019

РАСПОРЕД НА ИСПИТИ (ЗАДАЧИ) ВО СЕПТЕМВРИСКИ ИСПИТЕН РОК

2019

Проф. д-р Валентин Мирчески

(демонстратор Коста Најков)

Предмети: НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА - Б ниво

 

I декада:

 

 • Писмен испит: 29.08.2019 (четврток) со почеток во 9:00 часот во предавална 124 на Институтот за хемија

 

 

II декада:

 

 • Писмен испит: 16.09.2019 (понеделник) со почеток во 9 часот во предавална 124 на Институтот за хемија

19 Август 2019

Отворен ден на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје

Почитувани студенти и идни студенти, 

на 22. VIII 2019 год. (четврток), на градскиот плоштад „Македонија“ од 18 до 22 часот ќе се одржи 

Отворен ден на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје со цел претставување на студиските програми и дружење.


Доколку сакате да студирате на некоја од студиските програми на Институтот за хемија, повелете на штандот на Природно-математичкиот факултет за повеќе информации!

Програмата за манифестацијата:
- 18:00 часот – програма на студентите на Факултетот за музичка уметност, проследена со видео презентација на единиците на УКИМ и со филмот подготвен по повод 70-годишнината на Универзитетот,
- 19:00 часот - дефиле на учесниците на Меѓународниот студентски фолклорен фестивал и Етно фестивал на солидарноста,
- 20:00 часот – настап на фолклорните групи.

Во текот на целиот настан ќе биде овозможено on-line регистрирање на кандидатите заинтересирани за запишување  во I-know системот. 


Срдечен поздрав и ве очекуваме на штандот на ПМФ25 Јуни 2019

Промена на термин на испитите кај проф. д-р Горан Стојковиќ 

Во договор со студентите, испитите закажани за четврток во 10 часот се презакажани за петок од 10 часот.

проф. д-р Горан Стојковиќ 


20 Јуни 2019

Оглас за вработување

Меѓународна компанија за управување со отпад во Кавадарци (www.ecoenergysystem.org), бара хемиски техничар со соодветно образование.

Потребно е добро познавање на (говорен и пишан) англиски јазик.

Сите заинтересирани кандидати да испратат CV на англиски на humanresources@ecoenergysystem.org,


10 Јуни 2019

5 стипендии од фондацијата „Атанас Близнакоф“ за студенти од ПМФ

Фондацијата „Атанас Близнакоф“ доделува 5 стипендии за студентите од ПМФ, Скопје. За повеќе информации, погледнете го прикачениот документ. 

симни документ


03 Јуни 2019

РАСПОРЕД НА ИСПИТИ (ТЕОРИЈА) ВО ЈУНСКИ ИСПИТЕН РОК

2019

Проф. д-р Валентин Мирчески

Предмети: НЕОРГАНСКА ХЕМИЈА - Б ниво, ЕЛЕКТРОХЕМИЈА

 

 

 

I декада:

 

 • Устен испит: 13.06.2019 (четврток) со почеток во 12:00 часот во амфитеатарот на Институтот за хемија

 

 

II декада:

 

 • Устен испит: 20.06.2019 (четврток) со почеток во 12 часот во амфитеатарот на Институтот за хемија

 

 

Напомена:

 • Студентите имаат право да полагаат еден вид на испит само во една декада. Појаснување: Возможно е да се полага парцијален испит (пр. задачи) во една декада, а парцијален испит (пр. теорија) во друга декада, но не е возможно еден ист парцијален испит (задачи, или теорија) да се полага двапати, и во едната и во другата декада.
 • Студентите кои имаат положено еден вид парцијален испитот (задачи, или теорија) преку колоквиуми, треба да го полагаат само останатиот дел од испитот (задачи, или теорија) во декада по нивни избор.
 • Студентите кои треба да полагаат и задачи и теорија, најпрво треба да го положат парцијалениот испитот во врска со задачите, а потоа имаат право да полгаат теорија. Обратната ситуација не е дозволена (прво теорија, а потоа задачи).  

28 Мај 2019

Презентација на компанијата СИНЦЕРИТАС

Би сакале да ве поканиме на презентација на компанијата СИНЦЕРИТАС ДОО за студентите од Институтот по хемија која ќе се одржи во предавална бр. 124 (Институт 3А хемија) на 5 јуни 2019 година (среда) во 12 часот.

 

За време на презентацијата ќе претставиме можностите

 • за пракса во лабораториите на Синцеритас (со потенцијално вработување) и
 • за стипендирање (магистерски и докторски студии).

Синцеритас ДОО е странска инвестиција, компанија за производство на медицински канабис која има за цел да произведе високо квалитетно масло од канабис за странски пазари. Компанијата спроведува највисоки фармацевтски стандарди, вложува во истражувања и развој во областа на медицинскиот канабис и вработува стручен кадар.

 

Фабриката на Синцеритас е нова, опремена со најнова технологија и најсовремени лаборатории и се наоѓа во Росоман.

 

Со задоволство ќе споделиме повеќе информации со вас за време за закажаната презентација.


03 Мај 2019

Летна пракса во Џонсон Мети

     Џонсон Мети Македонија со задоволство ја објавува својата програма за летна пракса за 2019та. Преку програмата, студентите ќе можат да аплицираат за летни пракси со полно работно време во еден од многуте оддели на компанијата, вклучувајќи ги Производство, ЧР, ИТ, Финансии, Логистика, Квалитет, Одржување, Инженерство, Континуирано подобрување и многу повеќе!
     Програмата за летна пракса обезбедува единствена можност за добивање на вредно професионално искуство и за градење на вештини кои се потребни за започнување на кариера.
     Можат да аплицираат студенти од Факултетот за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ), Факултет за информатички науки и компјутерско инженерство (ФИНКИ), Универзитетот Американ Колеџ Скопје, Универзитетот на Југоисточна Европа (ЈИЕУ), Природно-математички факултет (Институт за хемија), Машински факултет, Технолошко-металуршки факултет, Филолошки факултет, Филозофски факултет и Економски факултет.
     Кандидатите за програма за пракса треба да ги исполнуваат следниве критериуми за квалификација:

 • Да бидат студент во III/IV година од редовни студии или студент на постдипломски студии;
 • Познавање на англиски јазик;
 • Познавање на работа со компјутер – MS Office пакет, интернет, е-маил;
 • Добри организациски вештини;
 • Тимски играч со добри интерперсонални вештини;
 • Добри комуникациски вештини (писмени и усни);
 • Самоиницијативност и проактивност кон работата и дадените задачи;
 • Посветеност кон исполнување на резултати.

Доколку сте заинтересирани за пракса, испратете ваша биографија со писмо за мотивација на англиски јазик на следнава е-маил адреса: mkjobs@matthey.com, Ве молиме да ја наведете програмата за пракса за која аплицирате во полето Предмет, во спротивно вашата апликација нема да биде земена предвид.
РОК ЗА ПРИЕМ НА АПЛИКАЦИИТЕ: четврток, 16 Mај 2019 година.


| 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |
© 2021. Институт за хемија, ПМФ, УКИМ, Скопје.