Соопштенија

11 август 2022

ОТВОРЕН ДЕН НА УКИМ 

Драги матуранти, наши идни студенти,

 Ви го најавуваме ОТВОРЕНИОТ ДЕН на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје, на 19 август 2022 во периодот 10-12 часот и 12-14 часот, со физичко присуство на секој од факултетите.

Ќе бидат презентирани студиските програми на факултетите, активностите на студентите, центрите за кариера.

Запознајте ги одблиску професорите и студентите, прашајте сè што ве интересира за студиските програми, можностите за стипендирање, слушнете ги искуствата на студентите, нивните активности и вклученост во научноистражувачките проекти, дознајте за можностите за меѓународна размена, за студентскиот живот, за практикантството, за кариерните можности

 Прошетајте низ факултетите на УКИМ, запознајте се со нивните физички капацитети, амфитеатри, лаборатории...

 Студирајте на Универзитетот со најдолга традиција во нашата земја!

 Учете од најдобрите, студирајте на Универзитетот ,,Св.Кирил и Методиј” во Скопје!

 Се гледаме на 19 август!!!


13 јули 2022

Термини за полагање на испитот по АНГЛИСКИ ЈАЗИК во трета (август/септемвриска) испитна сесија

Испитот по АНГЛИСКИ ЈАЗИК ќе се одржи со физичко присуство во следните термини:

 • Прва декада: 23.08.2022 г., 12:00 ч. на Технолошко-металуршки факултет
 • Втора декада: 14.09.2022 г., 11: 00 ч. Филолошки факултет (амфитеатар 1)

 

Проф. д-р Солзица Поповска

solzica_popovska@yahoo.com


11 јули 2022

Термини за полагање на испитот по ПЕДАГОГИЈА  во трета (август/септемвриска) испитна сесија

Испитот по ПЕДАГОГИЈА ќе се одржи со физичко присуство на Филозофскиот факултет,, во следните термини:

 • Прва декада: на 30.08.2022, вторник, во 12 часот
 • Втора декада: на 06.09.2022, вторник во 12 часот

Студентите да бидат пред кабинетот на проф., за договор за просторија.

Проф. д-р Борче Костов

borcekostov@yahoo.com

 


11 јули 2022

Термини за полагање на испитот по ПСИХОЛОГИЈА  во трета (август/септемвриска)испитна сесија

Испитот по ПСИХОЛОГИЈА ќе се одржи со физичко присуство на Филозофскиот факултет,, во следните термини:

 • Прва декада: 29.08.2022 во 15:00 часот
 • Втора декада: 12.09.2022 во 15:00 часот

Студентите да бидат пред кабинетот на проф., за договор за просторија.

Проф. д-р Калина Сотировска

 kalina.sotiroska@fzf.ukim.edu.mk

 


11 јули 2022

Термини за полагање на испитот по МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК  во трета (август/септемвриска) испитна сесија

Испитот по МАКЕДОНСКИ ЈАЗИК ќе се одржи со физичко присуство на Филолошкиот факултет, во амфитеатарот А3., во следните термини:

 • Прва декада: 9 септември 2022 во 10 часот 
 • Втора декада: 23 септември 2022 во 10 часот

 

Проф. д-р Симон Саздов

 sazdovsimon@gmail.com

 


08 јули 2022

Упис на зимски семестар во учебната 2022/2023 година

Рокови за запишување на зимскиот семестар во учебната 2022/2023 година:

 • студентот може да го запише зимскиот семестар во учебната 2022/2023 година во период од 19.09.2022 до 30.09.2022 година;
 • студентот кој не го запишал зимскиот семестар во учебната 2022/2023 година во определениот рок, тоа може да го стори во период од 03.10.2022 до 28.10.2022, со поднесено барање со образложение и плаќање на надоместок за задоцнето запишување;
 • по истекот на рокот за задоцнето запишување, на студентот нема да му биде дозволено запишување на зимскиот семестар;
 • барање за мирување на студиите, студентот може да побара во роковите за упис на семестарот, но не подоцна од 28.10.2022 година;
 • студентите кои до 26.10.2022 година ќе ја одбранат својата дипломска работа се ослободуваат од запишување на зимскиот семестар во учебната 2022/2023 година.

Соопштение за потребни документи, уплати и начин на оргнизирање на уписот на зимскиот семестар во уч. 2022/2023, ќе биде дополнително објавено.


05 јули 2022

Повик за апликации на North Macedonia - Career Transition Support програмата

Аплицирањето за програмата е отворено до 31 август 2022. За повеќе детали околу начинот на апликација погледнете ја фотографијата во прилог. 
Во прилог е даден и формуларот за апликација.

симни документ


23 јуни 2022

МОЖНОСТИ ЗА СТУДЕНТИ - WORLD UNIVERSITY SERVICE

Почитувани студенти во прилог ви ја претставуваме Career Transition Support Macedonia програмата за практикантска работа во компанија по ваш избор.

Програмата нуди:

 • Обуки како да ја пронајдете вашата работа од соништата (креирање CV, Motivation Letter и вашето прво интервју).
 • 15.000 денари за период од 3-6 месеци
 • Секаков вид на консултации за практикантска работа и отворање на свој бизнис

На располагање се 50 стипендии за 50 студенти (предност ќе имаат оние кои ќе приложат најдобри апликации и оние кои доаѓаат од семејства со ниски приходи).

За повеќе информации погледнете го флаерот во прилог.

симни документ


06 јуни 2022

ДЕН ЗА КАРИЕРЕН РАЗВОЈ

Почитувани студенти,

Со големо задоволство ви го најавуваме целодневниот настан „Ден за кариерен развој“  во оргaнизација на УКИМ и THRIVITY!

На 07.06.2022 со почеток од 10:00 до 18:00 часот на платото на УКИМ, повеќе од 25 компании ќе имаат можност да ви ги презентираат своите можности за вработување и практикантство за време и по завршувањето на студиите.

За подетелни информации посетете го следниот линк: https://fb.me/e/1XT79owAQ


симни документ


27 мај 2022

Термини за полагање на испитот по Англиски јазик

:
I декада
31.05.2022 (вторник) , 11.00ч во амфитеатарот  на Институтот за хемија
II декада
20.06.2022 (понеделни), 11.00ч во амфитеатарот  на Институтот за хемија
 


| 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
© 2023. Институт за хемија, ПМФ, УКИМ, Скопје.