Соопштенија

18 март 2024

Известување за студентите на втор циклус студии по Хемија

Во вториот семестар од студиите на втор циклус ќе биде организиран мастер семинар на кој студентите треба да ги изнесат резултатите од истражувањето. Презентациите во рамки на мастер семинарот се реализираат за време на трите сесии.

Датумите за учебната 2023/24 година се следниве:
- Јунска испитна сесија: 06.06.2024 (четврток) во 12 ч.
- Септемвриска испитна сесија: 19.09.2024 (четврток) во 12 ч.


12 март 2024

Оглас за практикантство во Алкалоид АД

Почитувани студенти,
На следниот ЛИНК може да го најдете огласот за практиканство од Алкалоид АД.


29 февруари 2024

Презентација за практикантство во Алкалоид

Почитувани студенти,
АЛКАЛОИД АД Скопје на 06.03.2024 (среда) во 14:30ч. организира онлајн презентација за практиканство, преку која ќе се запознаете со можностите за практична работа во АЛКАЛОИД АД Скопје и за перспективите што Ви се отвораат по завршување на практичната работа.
Доколку сте заинтересирани за да го следите вебинарот за практиканство во АЛКАЛОИД АД Скопје, Ве молиме да ги внесете вашите податоци на следниот ЛИНК.


27 февруари 2024

Приматијада 2024

Почитувани,
Оваа година, Приматијадата ќе се одржи во Требиње, Босна и Херцеговина (Grad Sunca), во период од 28.04-02.05.
Рокот за испраќање на апстрактот за научните трудови е до 01.04.2024 г., а целосниот научен труд треба да биде испратен до 10.04.2024 г.
Пријавувањето е ОТВОРЕНО и заинтересираните студенти може да се пријават на следната Google форма: ТУКА
Дополнително, на следниот ЛИНК може да ги најдете и правилата за натпреварување.


20 февруари 2024

Работилница за кариерен развој

 

Драги студенти, со задоволство ве покануваме на првата работилница која ја организираме со цел унапредување на вештините на студентите за кариерен развој. На работилницата ќе дознаете повеќе за тоа како да создадете ваше онлајн портфолио, ваш професионален профил на социјалните мрежи и како подобро да се претставите пред идните работодавачи.
Тема: Создадете го своето онлајн портфолио - како да станете повидливи за идните работодавачи.
Предавач: Елена Костоска
Време: 28.02.2024, од 17:00
Место: Педагошки факултет
Линк за пријавување во описот во био и на стори објавите кај нас @ussukim и @youthactivelycreateopps 
Настанот го организира Универзитетско студентско собрание-УКИМ и Центарот за кариера при УКИМ, со поддршка на Активноста на @usaidnmacedonia за млади кои активно создаваат можности - @youthactivelycreateopps , имплементирана од IESC во партнерство со @radiomof @youtheducationalforum и @ceedhubskopje .
Ве очекуваме.

 


20 февруари 2024

Почеток на предавањата по предметот електрохемија (2023/24)

Предавањата по предметот 

Електрохемија

кај проф. Валентин Мирчески ќе започнат на 

23.02.2024 со почеток во 10 часот во ХА на Институтот за хемија.

 

Проф. В. Мирчески


19 февруари 2024

Термин за почеток на предавањата по предметот АНАЛИТИЧКА ХЕМИЈА II

Предавањата по предметот Аналитичка хемија II за студентите од втора година, четврти семестар, сите насоки: применета хемија, аналитичка-биохемија и наставна насока ќе започнат на 21. 02. 2024 година, среда, во 8.00 часот.

Предметен наставник:

проф. д-р Јасмина Петреска Станоева


16 февруари 2024

Соопштение за почеток на наставата по предметот Примена на компјутери во хемијата (за студентите од сите насоки)

Предавањата ќе започнат на 19. 02. 2024 година, понеделник, во 10.00 часот, во предавална 124.

Предметен наставник: проф. д-р Горан Стојковиќ


06 февруари 2024

Заверка на зимскиот и упис на летен семестар во учебната 2023/2024 ПРВ циклус студии

1. Соопштение за заверка на зимскиот семестар и упис на летен семестар во учебната 2023/2024 година за студентите од ПРВ циклус студии
- Упатство за запишување на семестар преку “i-know”
- Пополнување на анонимни студентски анкети

2. ВАЖНИ НАПОМЕНИ за студентите запишани на ПРВ циклус на студии за заверка на зимскиот семестар и упис на летен семестар во учебната 2023/2024 година
        - Барање за замена на неположен изборен предмет 
        - калкулатор и видео
        - Барање за плаќање на рати 
        - Барање за запишување од 36 до 40 ЕКТС кредити
        - Барање за стекнување со статус на особено успешен студент      
        Барање за делумно ослободување од партиципација/школарина  на особено успешен студент

*  Одлука за делумно ослободување од партиципација/школарина на особено успешен студент со просек 9,50-10,00
*  Одлука за запишување 36-40 кредити
*  Одлука за определување на висината на надоместокот за извршени административни и образовни услуги во летниот семестар во учебната 2023/2024 година
*  Одлука за утврдување на условите и постапката за стекнување со статус на особено успешен студент и условите за напредување на студентот
*  Одлука за 50% ослободување од партиципација/школарина на студенти кои се стекнале со меѓународно признати дипломи/награди од одредени спортски дисциплини
*  Одлука за изменување и дополнување на Одлуката бр.02-190/3 од 05.02.2016 г. за студентите кои оствариле прво место на државни натпревари организирани од здруженија и друштва во рамки на сите институти на Природно-математичкиот факултет во Скопје (измените важат од уч.2022/2023 г.)
Одлука за определување на роковите за запишување на  летниот семестар во учебната 2023/2024 година.


| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
© 2024. Институт за хемија, ПМФ, УКИМ, Скопје.